Particuliere scholen in Nederland

Particuliere scholen zijn in Nederland in opkomst. Steeds meer ouders zijn bereid om deze dure onderwijsvorm te betalen. In 2015 waren er 39 particuliere basisscholen, in 2020 zijn dat er circa 67. Het voortgezet onderwijs telt in 2020 33 particuliere scholen.

particuliere scholen in Nederland

Alle particuliere scholen in Nederland vindt u hieronder in een database. U kunt onder andere zoeken op naam en plaatsnaam. Ook vindt u er het BRIN-nummer van een school. Dat kunt u nodig hebben voor inschrijving.

Ecwid by Lightspeed

Individuele aandacht op particuliere scholen

Ouders die voor een particuliere school kiezen, roemen de individuele aandacht voor hun kinderen. Particuliere scholen werken met kleine groepen en relatief veel leerkrachten. Door de hoeveelheid aandacht die kinderen krijgen, is er volgens ouders beter zicht op hun talenten en ontwikkelen ze zich sterker op sociaal en creatief vlak. Een reden om voor particulier onderwijs te kiezen kan onvrede zijn over reguliere scholen, waar grote groepen gewoon zijn.

Zelf betalen

Een particuliere school krijgt geen geld van de overheid. Ouders moeten alles zelf betalen en dat kost ze tussen de 12.000 en 21.000 euro per jaar. Daar komt nog een bedrag voor inschrijving bij, dat kan oplopen tot 2000 euro. Plus de aanschaf van een laptop.

Niet dezelfde regels

Hoewel particuliere scholen in Nederland geen geld van de overheid ontvangen, moeten ze wel voldoen aan de eisen van de Onderwijsinspectie. Ze hebben een Brin-nummer, wat wil zeggen dat leerplichtige leerlingen daar hun onderwijs mogen volgen. Maar ze hebben niet dezelfde regels als bekostigde scholen. Ze hoeven bijvoorbeeld geen verplicht aantal lesuren per jaar aan te houden en leerlingen hoeven niet per se examen te doen.

Bent u op zoek naar een particuliere school? Vind hieronder in de database een particuliere school bij u in de buurt.

ZOEKTIPS:

  • Zoek op de specifieke naam van de school, dus voeg geen obs, sbo en dergelijke toe.
  • Is de ingevoerde schoolnaam juist gespeld?
  • Kun je een school niet vinden op naam, zoek dan op straatnaam of postcode.
  • De zoekmachine is niet hoofdlettergevoelig.
  • Het is een database van scholen, niet van overkoepelende stichtingen.
  • Heeft een school meerdere locaties, dan vallen die onder één brin-nummer. Wel is er per locatie een uniek vestigingsnummer. Dit is het brin-nummer gevolgd door 00, 01, 02, 03, etc.
Zoeken
Totaal aantal gevonden records: 0, toon 10 per pagina

bron: Inspectie van het Onderwijs, DUO

Heb je gevonden wat je zocht?

Nee, ik zoek...

Captcha

Aan de informatie in deze zoekmachine kunnen geen rechten worden ontleend. De site Data voor jou houdt zich niet verantwoordelijk voor het gebruik van deze informatie in welke vorm dan ook.

Ecwid by Lightspeed